Wilhelmus Fredericus Mathias Hennesen (1903-1943)
fabrieksarbeider
40 jaar
 

zoon van Frederik Hennesen en Petronella Maria van de Sanden
echtgenoot van Sophie Marie Rolf

Vermeldingen

  • te Tilburg, is geboren op 9 februari 1903 te Tilburg (Loven).
  • is overleden (oorlogsslachtoffer) op 16 september 1943 te Rintin.
   ongedateerd
  • is begraven te Kanchanaburi (Oorlogsbegraafplaats Kanchanaburi Thailand).

ja

00002-2a-a006-2 C

Beschrijving

Wilhelmus Hennesen
1903 - 1943
Wilhelmus wordt geboren op 19 februari 1903 in Tilburg en woont in Nederlands-Indië. Hij meldt zich voor militaire dienst bij het KNIL, waar hij de rang van sergeant bij de infanterie bekleedt. Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart Nederland in reactie daarop Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen.
Wilhelmus wordt ingezet bij de verdediging van de kolonie tijdens de Japanse inval, maar als het KNIL op 8 maart 1942 capituleert, wordt hij samen met duizenden anderen als krijgsgevangene afgevoerd naar het vasteland van Zuidoost-Azië. Daar wordt hij als dwangarbeider ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Daar komt hij uiteindelijk terecht in het Thaise kamp Rintin, op 181 kilometer van het oostelijke einde van de spoorlijn.
Rintin staat wegens het hoge sterftecijfer bekend als 'dodenkamp'; het ligt twintig kilometer ten noorden van Hellfire Pass en is een van de beruchtste kampen langs het spoor door de zeer slechte leefomstandigheden die er heersen en de lange dagen van extreem zwaar werk die de gevangenen er moeten maken. Werkdagen van meer dan tien uur komen steeds vaker voor. Ondertussen ontbeert het de gevangenen aan vrijwel alles. De voeding schiet schromelijk tekort, er zijn geen medicijnen voorhanden en de hygiëne is er zeer slecht. Gevangenen op doortocht naar andere kampen zorgen voor de regelmatige uitbraak van ziektes. In mei 1943 wordt het kamp, na drie maanden in gebruik te zijn geweest, vanwege een ernstige dysenterie-uitbraak gesloten. Het is niet bekend of Wilhelmus daarna is getransporteerd naar een ander kamp, of dat hij achterblijft in een gedeelte van het kamp dat na de sluiting mogelijk in gebruik is gebleven. Rintin wordt in ieder geval genoemd als de plaats waar hij op 16 september 1943 overlijdt als gevolg van de eerdere ontberingen. Wilhelmus is 40 jaar geworden en rust op de oorlogsbegraafplaats in het Thaise Kanchanaburi.


Woonplaatsen

  in 1903     geboorte     Tilburg     Loven
  in 1923     vermelding woonplaats     Rotterdam    
  in 1937     vermelding beroep     Soerabaja    

Beroepen

        vermelding beroep     fabrieksarbeider  
  in 1937     vermelding beroep     hoofdrechercheur van politie  

Bronnen

- geboorte-/doopakte - geboorte-akte akte 180 (open deze bron)
1921 - gezinskaart - Tilburg Gezinskaarten deel+pagina 62/846 (open deze bron)

Copyright © 2023, A.H.T. Cools-Jansen